Artis

Artis is de dierentuin van Amsterdam, en de oudste dierentuin van Nederland, gelegen in de Plantagebuurt. Artis begon als een tuin met een vijver en een oranjerie van zestig bij tachtig meter op de plek van de huidige kinderboerderij. De eerste dieren waren apen, herten, papegaaien en een "Surinaamse boskat" aangevuld met het naturaliën kabinet van Reindert Draak. Na een dreigende faillissement in 1938 werd het "Comité Redding Artis", dat de dierentuin financieel steunde, opgericht. In het begin van de 2e oorlog ging het weer beter met de Dierentuin en het breidde zich uit. Na een aantal bombardementen, op gelukkig alleen de gebouwen, kwam gelukkig de bevrijding. In 1963 kwam het nachtdierenverblijf en  1988 het Planetarium. 1992 volgde het geologisch museum en in 1997 werd het Aquarium geheel vernieuwd met een koraalrif, een vloedbos uit de Amazone en de fauna van een Amsterdamse gracht. En zo breidde de dierentuin zich steeds meer met de jaren uit.

De toekomst voor Artis:  Er loopt een crowdfunding-campagne om het parkeerterrein aan de olifanten te geven en in 2005 is het Artis Masterplan opgesteld. Belangrijkste vernieuwing is een verdere (en de laatst mogelijke) uitbreiding van de dierentuin aan de noordwestkant door verplaatsing van de roofdierenverblijven, boven op de Artis-parkeergarage, die ondergronds wordt. Dit project wordt naar verwachting voor 2020 uitgevoerd, afhankelijk van onder meer de financiën. Verder is ten zuiden van de ingang een kennistuin gepland, gewijd aan de samenhang tussen geschiedenis en moderne wetenschap, en een "microzoo" voor schimmels en bacteriën.

Het park heeft een 27-tal monumentale gebouwen die grotendeels uit de negentiende eeuw dateren en bezit ongeveer 900 diersoorten. In Artis staan meer dan 800 bomen, van ruim 200 verschillende soorten. De zomereik naast het buitenverblijf van de chimpansees is bijvoorbeeld naar schatting ruim 250 jaar oud. Een leuk weetje: Artis kreeg de eerste telefoonaansluiting van Nederland. De mascotte van Artis heet 'Artis de Partis'. Het is een knuffel, die lijkt op een sok. Bron: Wikipedia