Heidelibellen

Op droge en zonnige momenten kun je op veel plekken nog Heidelibellen te zien krijgen. De naam heidelibel is misleidend, want ze vliegen overal en zeker nier alleen in heidegebieden. Ze zijn in het hele land te vinden, ook bijvoorbeeld in tuinen.

Er zijn negen soorten Heidelibellen in ons land. De zwarte is het meest aan heide gebonden, hoewel ook deze wel zwerft. Een Antal heidelibellen hebben een beperkt voorkomen en sommige zijn echt zeldzaam. Drie soorten zijn wijd verbreid en alle drie worden ook in Oktober nog wel gezien : Bloedrode, Steenrode en de Bruinrode.

De Bruinrode heidelibel is een opvallende libel. Ze zitten vaak op kale plekken, bijvoorbeeld meertjes, paaltjes of zitbankjes om daar te zonnen en op te warmen en dan vallen ze erg op. De mannetjes zijn rood van kleur, hoewel zo laat in het jaar de kleur steeds donkerder wordt en bijna bruin. Vrouwtjes zijn altijd bruinig. Ook de Steenrode Heidelibel is er nog laat in het jaar, maar deze wordt veel minder waargenomen dan zijn bruinrode broertje. de bloedrode heidelibel is van de drie het minst aanwezig.

De meest belangrijke kenmerken om op te letten zijn de poten, de snor en het eilegapparaat bij de vrouwtjes. Op kleur determineren is lastig, omdat Libellen van kleur veranderen naar mate ze ouder worden, met name de mannetjes.