Tuin- en Naaktslakken

Wereldwijd zijn er zo’n 60.000 tot 75.000 verschillende soorten slakken bekend. Wij hebben het als we spreken over ‘De Slak’ meestal over huisjesslakken of over naaktslakken. Het merendeel van de slaksoortigen leeft in het water, maar slakken zijn de enige weekdieren die ook op het land leven.  Slakken hebben een langwerpig lichaam. Die bestaat voor een groot deel uit water. Ze hebben een gespierde voet (waarmee ze zich kunnen verplaatsen), een darm (die zich bij de huisjesslak in de schelp bevindt) en een kop. De twee ogen zitten op steeltjes (tentakels) met daaronder tastorganen. Deze tastorganen kunnen ook geuren analyseren. Bij gevaar trekken ze hun ogen en tastorganen in. Het huisje is opgebouwd uit kalk en hoornachtige stoffen.

Slakken kunnen een ware plaag zijn. Ze vreten bladeren en stengels van planten aan en kunnen je tuin veranderen in een slagveld. Slijmerige zilversporen verraden hun aanwezigheid. De naaktslakken richten meer schade aan dan de slakken met een huisje. Slakken hebben een functie; ze zorgen voor het opruimen van bladeren. Belangrijker nog is dat slakken dienen als voedsel voor een groot aantal diersoorten.

De weersomstandigheden bepalen de hoeveelheid slakken die te voorschijn komen. Bij een warme vochtige zomer is de kans op slakken groter dan in een droge periode. Bron: Duurzaam thuis.nl